Himmennystavat
Led-valojen himmennys
Tässä koottuna eri himmennysvaihtoehtoja led-valoille. Jos etsit teknisiä kuvauksia TRIAC, tyristori, DALI, DMX , KNX, PWM tai vastaavista jutuista, jatka vaan googlaamista, koska sähkötekniset teoriajutut eivät ole meidän verkkokaupan asioita, vaan jonkun ihan muun nippelitieto juttuja.
Jos taas haluat oikeasti tietoa miten voit himmentää meidän valikoimasssa olevia LED-nauhoja, paneeleita, spotteja tai alasvaloja, niin sitten olet lukemassa oikeaa juttua.
Jaetaan tässä himmennysvaihtoehdot karkeasti langallisiin ja langattomiin systeemeihin, lähinnä sillä
perusteella, miten himmennystä halutaan säätää.
Langaton himmennys
Langaton himmennys on tietysti paikallaan silloin, kun säätimeltä ei voida tai haluta vetää johdotusta muuntajalle tai valaisimelle.
• RF / Wifi: Tässä yhteydessä tuo RF tarkoittaa, että kaukosäädin on radiotaajuuksilla yhteydessä himmentimeen tai muuntajaan. Wifi taas käytännössä sitä että joku lisäboksi muuttaa tabletin/kännykän wifi yhteyden radiotaajuudella toimivaksi.
Langattomia vastaanottimia löytyy sekä verkkovirta (230V) että heikkovirtapuolelle. Lednauhat himmennetään yleensä heikkovirtapuolelta, mutta alasvalot taas yleensä 230V puolelta.
• Heikkovirtapuolen himmentimet asennetaan muuntajan jälkeen. Jos himmennettävä valo on 12V tai 24V tasajännitteellä toimiva kuten Lednauha, niin käytetään DC-tyyppistä himmennintä CV (Constant voltage),
esim. RW01, RW02 tai RD07.
• Vastaavasti vakiovirralla toimiville valoille löytyy CC ( Constant Current) tyypiset himmentimet, 350mA, 700ma sekä säädettävä malli. Löydät ne tästä linkistä
• Alasvaloja tai himmennettäviä Led-polttimoita langattomasti himmennettäessä käytetään Triac-vastaanotinta esim. RW50, koska suurin osa himmennettävistä alasvaloista toimii Triac- himmennettävällä virtalähteellä. Saman vastaanottimen perään voidaan kytkeä useita lamppuja.
• Myös langatonta ohjausta suoraan tottelevia muuntajia löytyy, jolloin ei tarvita erikseen himmennintä ja muuntajaa, vaan muuntajan himmennys ohjataan suoraan kaukosäätimellä. Kaukosäädin voi olla joko käsikapula -mallinen tai kiinteästi seinään asennettava malli.
Langallinen himmennys
Tähän on monia eri tekniikoita, merkittävänä asiana on himmennyksen vaatima kaapelointi. Jotkin himmennystekniikat vaativat oman kaapeloinnin himmennystä varten, joihinkin taas riittää syöttökaapeli himmentimeltä muuntajalle.
• TRIAC-himmennys, yleensä rullasäätimellä, toimii kuten hehkulamppujen himmennys, eli suoraan himmentimeltä syöttö muuntajalle, mitään erityisiä himmennyskaapeleita ei tarvita. Himmennin toimii yleensä myös katkaisijana. Vanhat rullahimmentimet eivät kuitenkaan yleensä toimi ledvalojen kanssa. Yleensä parhaiten toimiviksi rullahimmentimiksi olemme havainneet meidän omat KO66 ja SM07 mallit.
• Push-dim himmennys, periaatteessa ei vaadi mitään erityistä johdotukselta, mutta push-dim himmennettävät muuntajat tarvitsevat jatkuvan syötön muuntajalle ja rasialta tuleva johto antaa vain signaalin joko päälle/pois tai himmennys. Tämä on kätevä ratkaisu jos samaa muuntajaa halutaan säätää useasta eri paikasta, esim porraskäytävät. Tällöin valon tason muisti on muuntajassa, kun rullasäätimellä taas useasta paikasta säätö olisi käytännössä mahdotonta.
• DALI, DMX ja 1-10v himmennys. Nämä kaikki vaativat oman johdotuksen himmennykselle syöttöjohdon lisäksi. DALI on käytössä esim. kaupoissa joissa voidaan ohjata eri valoryhmiä DALI systeemillä. DMX:ää käytetään lähinnä esitystekniikassa ja ravintoloissa.
Näistä 1-10V on joihinkin paikkoihin järkevä valinta, koska 1-10V himmennyksellä voidaan esim kytkeä lähes kuinka suuri wattimäärä tahansa, koska virtaa ei tuoda himmentimeltä muuntajalle.
Triac-himmennyksellä tulee raja vastaan yhdellä himmentimellä jo 300w kohdalla, mutta 1-10V säätöisenä voidaa kuormaa laittaa käytännössä lähes kuinka paljon tahansa.
Toinen sovellus 1-10v himmentimelle on valot, joille halutaan tehdä himmennystason esisäätö, eikä himmennystä ole tarkoitus säätää jatkuvasti. Tällöin voidaan muuntajaan kytkeä 1-10V potentiometri DD11, jolla sopiva valotaso voidaan esisäätää.
• Edellisten lisäksi tietenkin langalliset toisiopuolen himmentimet, esim. KO61, jota voi käyttää vaikka akkujärjestelmän kanssa, tai missä tahansa jossa ei haluta kaukosäätöä matalajännitepuolen himmennyksessä.